Tietoa askellajiratsastuksesta

Askellajiratsastus tuntuu monelle virtuaaliharrastajalle olevan kauhistus, jonkinlainen täysin outo juttu jota on mahdoton ymmärtää, ja liian usein saa kisaamattomuudelle kuulla syyksi ettei ymmärrä askellajiratsastuksesta mitään. Kirjoitimme tällaisen pienen ohjeistuksen askellajiratsastuksen saloihin niille, jotka vielä epäröivät lajiin osallistumista.

Usein hämmennystä aiheuttava ero muihin ratsastuslajeihin on se, että luokat on rajoitettu rodun mukaan. Askellajiratsastusta ei voi kilpailla millä tahansa hevosella, vaan ainoastaan erikoisaskellajeja omistavilla roduilla sekä syyskuun 2010 uudistuksen myötä myös muutamilla erikoisaskellajittomilla roduilla. Kaikki askellajikisoihin osallistumisoikeutetut rodut löydät rotulistalta.

Mitä askellajikilpailuissa sitten tehdään? Nimensä mukaisesti niissä kilpaillaan hevosten askellajien paremmuudesta, ja askellajikilpailut ovatkin aikalailla verrattavissa näyttelyihin: vaikka kilpaileminen toki vaatii sekä hevoselta että ratsastajalta osaamista ja hyvää kuntoa, on arvostelussa lähinnä hevosen askellajit ja ratsukon ulkoinen olemus. Islanninhevosille löytyy myös muunlaisia luokkia, mutta muiden rotujen luokissa, englanniksi saddle seat -kilpailuissa kyse on nimenomaan siitä, kenellä on lennokkaimmat, korkeimmat ja kauneimmat askeleet. Yleisimmillä ja näyttävimmillä saddle seat -roduilla (esim sdb, nsh, twh, arabi jne) painojen käyttäminen jaloissa on yleistä, painottomille ja painoilla varustetuille hevosille järjestetään luokat erikseen.


Erikoisaskellajiluokat
Saddle seat luokat
Ajoluokat

Rotulista
Luokkalista

Kysymyksiä ja vastauksia
Ulkoasu © Taciturn | Taustakuva © Subtle Patterns